Üvegezés

A nyílászárók második legfőbb alkotóeleme az üvegezés. Természetesen fontos itt is a megfelelő hőszigetelés elérése. A leggyakrabban alkalmazott üvegezési mód a 4-16-4 (4mm üveg, 16 mm légrés, 4 mm üveg) rétegfelépítésű hőszigetelő üveg. Ez az üveg 2,8 W/m2K hőszigetelési tényezőjű („k” érték).
Fokozott hő- és hangszigetelési igények esetében mód van a „k” érték további csökkentésére is. Egy felgőzölt lágyfém hőtükör réteg (low-E) felvitele a belső üvegrétegre már felére csökkenti a „k” értéket. Fokozott igények esetén lehetséges a két üvegtábla közötti légrés feltöltése argon gázzal. Ez utóbbi megoldás k= 1,1 W/m2K értéket eredményez. Ezen kívül még lehetséges 3 rétegű üvegezés ahol a k=0,7 W/m2K értéket érjük el.

Az üvegek fajtáiban és megjelenésében is számos változat lehetséges. A színezett felületeken túl áttetsző (opál, katedrál, stb.) üvegekből is kialakítható a szerkezet. Ezenkívül savmaratással tetszőleges mintázat is elérhető az üvegfelületen.
Nagyméretű üvegtáblák esetén felmerül az optikai megosztás igénye is. Ez történhet valódi vagy álosztók beépítésével is. A valódi osztók esetén a profilszerkezet anyagából kialakított elemek kerülnek a tokba vagy a szárnyba. Ezáltal kisebb méretű üvegek jelennek meg a nyílászáró felületén. Az álosztó csak optikailag csökkenti a felületet, mivel keskenyebb kialakításának köszönhetően, vagy a két üvegréteg közé helyezik el, vagy az üveg felületére ragasztják rá. A kialakítás egyedileg, igény szerint történik.